Hangi Früktoz zehirli?
Kilo sorununda suçlu olan meyve früktozu değil. Asıl suçlu mısır nişastasından elde edilen “yapay” früktoz. Doğal meyve şekeri “früktoz” ile arasında sadece bir “isim” ve “formül” benzerliği var. Nişasta bazlı früktoz (NBF) bir tür “tat verici” yani bir çeşit “tatlandırıcı!” Bu şeker “her gıdaya” girer! Girdiği gıdayı da “çöp gıda” yapar. Bu şekeri meyvedeki früktoz ile kıyaslamak da yanlıştır.
Su içsek yarıyor mu?
Birine “iyi gelen” diğerinde “alerji” veya “ödem” yapabiliyor. Aynı şeyleri aynı miktarda yemelerine rağmen farklı miktarda yağlananlar olabiliyor. Kısacası “Su içsem yarıyor!” diyenler yalan söylemiyor. Mesela mı? İnsülin direnci olan birinin, olmayan bir başkasına göre 1 tabak pirinç pilavı ile depolayacağı yağ miktarı daha fazladır. Bu nedenle mutlaka ama mutlaka BEDENİNİZİ DİNLEYİN ve onu anlamaya çalışın.
Tek yönlü diyet olmaz
Tek yönlü diyetler; örneğin protein diyeti, karbonhidrat diyeti, yağsız diyet çıkmaz sokaktır. Sizi mutlaka sınıfta bırakır. En azından “diyet gazisi” olmaya davetiye çıkarır. Diyet yaparken de dengelemek ve çeşitlendirmek esastır.
Glüten bombaları hangileri!
Ciddi bir glüten bombardımanı altındayız. Bunun iki nedeni var. Birinci sorun bugün yediğimiz buğdayın 40-50 yıl önceki buğdaya oranla çok daha fazla glüten içermesi. İkinci sorun ekşi mayalı ekmek üretiminin yerini endüstriyel fırın ekmeğinin alması. Kısacası toksik şişmanlığın muhtemel sebeplerinden biri de glüten tüketiminizin artması, toksik boyutlara varması. Bu listede şehriyeler, erişteler, undan imal edilen makarnalar, kuskuslar ve daha pek çok gıda var.
MADDE 1: İhtiyaç kadar yenilecek!
MADDE 2: Dengeli beslenilecek!
MADDE 3: Çeşitlendirilecek!