İtalya ve Güney Fransa’da 2013 yılından beri binlerce zeytin ağacının kesilmesine ve yüz binlerce ton ürün kaybına neden olan ölümcül bakteri Xylella Fastidiosa, bu defa İspanya’da ortaya çıktı. Türkiye’de “Yaprak Yanıklığı” olarak bilinen bu tehlikeli bakteri salgını İspanyol zeytin üreticilerini ve uzmanları korkutuyor.
Dünya zeytinyağı ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılayan ve 340 milyon zeytin ağacına sahip İspanya’dan kötü haber geldi. Yaprak yanıklığı olarak bilinen hastalığa neden olan bakterileri zeytin ağaçlarını saldırgan şekilde sarıyor, önce ürün azalıyor ve ilerleyen dönemlerde ağaçların kurumasına neden oluyor. Son iki yıldır zeytin üretiminde büyük zarar gören İtalyan zeytincileri kurtuluşu ağaçları kesmekte bulmuş, bu uygulama ülkede büyük tartışmalara neden olmuştu.
Salgın bununla da sınırlı değil. İspanya’nın Valencia bölgesindeki bazı badem ağaçlarında da bu bakteriye rastlandı. Avrupa Birliği uygulamalarına göre ağaçların kesilmesi gerekiyor, ancak yerel yönetici ve üreticiler ağaç kesimi uygulamasına karşı çıkıyor.
Xylella fastidiosa bakterisi zeytinden turunçgillere kadar ekonomik değeri olan pek çok ürünü etkileyen çok sayıda hastalığın nedeni olarak görülüyor. Yapraklarda görülen yanıklık genellikle yaprak ucu ve kenarlardan başlayarak geriye doğru gelişiyor. Hastalık ilerleyen yıllarda tüm ağacı etkiler hale geliyor. Şiddetli olarak bakterinin bulaştığı ağaçların tüm yeşil dalları altın sarısı renge dönüşüyor.
Türkiye’de ise ilk kez bu hastalığa Şanlıurfa’daki badem ağacı bahçelerinde rastlandı. Uzmanlar bakterinin bulaştığı bitkiler ve çevresinin temizlenerek yakılmasını en iyi çözüm olarak görüyor.